Aktien man skulle ägt om man hade en tidsmaskin, guldbolaget Kirkland Lake nådde nyligen en värdering nära $9 miljarder (upp 7000% sedan botten 2013). Deras siffror är imponerande ett fritt kassaflöde på $249 m och en planerad produktionstakt närmare 1 miljon oz för 2019.

Aktien är ett bra exempel på vad som är möjligt värderingsmässigt. Vid nuvarande kurs är värderingen nära 40 gånger FCF (fritt kassaflöde). Detta är väldigt intressant för Victoria Gold ägare: Om jag räknar rätt så hamnar Victoria Golds framtida FCF på $114 m (guldpriset minus AISC gånger årlig produktionstakt). Lek med tanken att 20 gånger  FCF (hälften av Kirkland Lake) skulle vara en möjlig värdering för bolaget väl i produktion, var hamnar marknadsvärdet på då?

Vid 20 x 114 hamnar värdering på 2,28 miljarder, vilket motsvarar en aktiekurs på $3. Så den som tror en sådan kurs är omöjlig vid dagens guldpris behöver tänka om. Ska aktien värderas 40 gånger FCF hamnar aktien på $6, detta är dock inte rimligt då Kirkland kanske är ett extremfall.

Men tänk om guldpriset börjar stiga, och Victoria Gold ökar sin produktionsprofil (dubblad leach pad dubblar produktionstakten) eller hittar mer guld genom exploration, vad är möjligt på uppsidan egentligen? För den som tror $5000-10000 är möjligt för guldpriset på uppsidan är uppsidan närmast obegränsad från dagens kurs.