Kopparpriset hade en av sina största uppgångar någonsin den här veckan och det kan vara startskottet för en ny bull market. Det är dock alldeles för tidigt att avgöra men jag vill ändå göra ett försök då rewarden är så stor om det skulle visa sig vara det.

Varför kopparn är speciell: Vid tidigare bull markets, som den från 2001 till 2007 och från 2009 till 2011 har priset stigit på ett sätt som är drömmen för alla investerare. Jag har endast prishistorik från 2003 och framåt, men från maj 2003 till juni 2006 steg kopparpriset 475% och hade bara 2-3 månader där priset stängde på minus från föregående vecka. Dvs av 36 veckor var endast 2-3 negativa, se graf:

Samma från botten december 2008 till toppen februari 2011, lite över tre år med endast fyra veckor som stängde på minus. Prisökning under denna period = +277%.

Koppar generar liknande avkastning som den silver gett senaste åren, men med en mer smooth uppgångsfas (mindre volatil). Ur det perspektivet är kopparn en bättre metall att äga i en bull market än t.ex ädelmetaller. Min poäng med det här inlägget är att kopparn har en plats i en råvaruportfölj, som komplement till PM-delen som imo har bättre fundamenta. Kopparn kan fungera som en hedge till en PM-portfölj, den här veckan t.ex rasade ädelmetallerna samtidigt som kopparn steg kraftigt.

Jag har en känsla av att kopparpriset kommer att ge minst lika bra procentuell avkastning som guld och kommer överraska de flesta på uppsidan. Det är väldigt lite fokus på koppar överlag i nuläget och det brukar vara ett recept för succe för investerare, att köpa det som få andra investerar i. Om kopparn kommande månader börjar stänga på plus några månader i rad så är sannolikt en ny lång uppgångsfas inledd.