Det finns en råvara som befinner sig i liknande läge som ädelmetallsaktierna gjorde i slutet av 2015. Kopparpriset har varit i en bear market i ca 6-7 år nu och till skillnad mot många andra råvaror knappt återhämtat sig från bottennivåerna, mao, all uppsida finns kvar här (i råvaran). Kan det vara så att kopparpriset närmar sig en ny stor bullmarket likt den som startade 2003 (se chart)?:

Är imo bara en tidsfråga, och det borde vara närliggande med tanke på att andra råvaror redan påbörjat sin resa uppåt. För att få en bild av när en ny uppgångsfas kan tänkas påbörjas är några tekniska nivåer värda att titta på, från tidigt 2016 har det bildats en stor teknisk formation i charten som går mot sitt slut, chart:

Kopparpriset
Kopparpriset

Det återstår fortfarande att se huruvida priset kommer bryta upp eller ned ur formationen. Just nu testar kopparn motståndsnivån så utbrott kan bli verklighet inom kort ifall priset stiger marginellt härifrån. Om priset bryter upp och kopparmarknaden startar ny bull market, vad ska man då investera i?

Kan inte påstå att jag är jätteinsatt in den här sektorn, men några bolag har varit under radarn ett tag. Några exempel är Nevada Copper, Imperial Metals, Amerigo, Geologix Explorations, Coro Mining, Excelsior. Några av dessa har stigit endel redan, medan andra är kvar på botten. Tekniskt finns det ett bolag som står ut lite, kanske även fundamentalt. Nevada Copper har ett projekt fullt permittat som inte är ekonomiskt idag, men hävstången mot kopparn är brutal och t.ex bara några procent dubblar huvudprojektets NPV. Se exempel vid olika priser här:

ska%cc%88rmavbild-2016-11-01-kl-08-41-24

Åså den tekniska biten, Bara-bra brukar använda sig av pitchforks, lägger man en sådan i NCU-grafen pekar ev kursmål mot himlen:

Ta detta med en stor nypa salt, jag kan inget om pitchforks. Någon med bättre koll får gärna kommentera. Men när det gäller fundamenta är NCU en favorit, tillsammans med GIX. När det gäller GIX så är det ca 50% koppar, 50% guld, långt ifrån ett rent kopparbolag, aktien har redan stigit en hel del från botten, troligen pga guldpriset. Men trots det, är det imo den mest prisvärda aktien just nu risk/reward. Har skrivit så mycket om den redan, där fokus varit mer på guldbiten, men skulle även kopparkickern komma in i bilden blir GIX ett monster.

Återkommer när jag läst på mer om andra kopparaktier.