Ok, jag vet, de bästa silverprojekten i världen ligger i Argentina och Ryssland, men vem vågar investera där i nuläget? Jag har inte tagit med dem här. Har inte tagit med t.ex Sabina Gold & Silver, som har Kanadas största silverprojekt, pga CAPEX och att de numera bara äger en royalty på 20% (eller något i den stilen). Arizona Mining vet redan alla vad jag tycker om, så har inget att tillägga där, den är inte med i listan. Är marknadsvärdet “för högt”, för min smak, se t.ex MAG Silver, så är de inte heller med.

Här är en lista över de bästa silverprojekten (exploration/development) i världen som går att investera i, närmare bestämt, silverbolag som först och främst är noterade på en börs och befinner sig i ett land med relativt låg politisk risk.

Nr 1: Silver Range projektet som ägs av Silver Range Resources, SNG.v

Projektet innehåller 26 “silver bearing mineralized zone”. Ett 1,100 km2 land package med multipla över 1000 g/t fynd utspridda över hela området samt en större låghaltig tillgång (Keg Deposit) med ca 40 moz silver (+ basmetaller).

De höghaltiga fynden är bla Hammer Zone vars “rock samples” har visat mellan 1,420 g/t och 16,895 g/t silver. Borrresultat visade som höst 4,620 g/t över 0,5 m.

Ett annat är Owl Southwest med bara 500 m borrat visade 5,370 g/t silver över 0.34 m och 432 g/t silver över 1,5 m.

Vid Snap Zone borrade de 480 g/t silver över 2,27 m och 33,3 g/t över 50,86 m. “Remains open in all directions”

Risby Zone, bara ett hål borrat, gav 58 g/t över 9,6 m.

Andra icke borrtestade targets, se sammanfattning här:

Other Mineralized Zones Not Yet Drilled:
Other Mineralized Zones Not Yet Drilled:

 

Varför är Silver Range projektet så bra? För att det har allt från bonanza grades till low grade, utspritt över ett stort område, som bara hittills marginellt borrtestats, vilket ger investeraren hög risk men också den så eftertraktade uppsidan som exploration projekt ger. Detta är inte “blind targets”, det är redan fyndigheter på alla dessa zoner som endast kräver en dos av “the truth machine” att avgöra huruvida det är värt något.

Kanske viktigast av allt, platsen! Yukon är relativt låg politisk risk. Och infrastruktur, projektet ligger intill en stängd zinkgruva vars infrastruktur finns kvar. Se bild:

Skärmavbild 2016-04-21 kl. 10.41.34

Nr 2. Sierra Mojada som ägs av Silver Bull Resources, SVB.to

Ett silverprojekt som är mer i utvecklingsfasen än explorationsfasen, Sierra Mojada har i nuläget 90 moz silver M&I + massa basmetaller som håller ner ev produktionskostnader. Halt 50 g/t. Uppsidan ligger i projektets storlek, 21,000 hektar och innehåller 54 historiska “mine shafts”. Enskilda hål som borrats visar kvalitén: Silver Bull Intersects 463.55g/t Silver Over 15.05 Meters Including 1654.92g/t Over 3.1 Meters on the Sierra Mojada Project, Coahuila, Mexico

Produktionskapaciteten ligger på 5.5 moz silver per år, cash cost $6.58/oz net of by products. Vd kommenterade siffrorna så här:

“We are very pleased with this Preliminary Economic Assessment. It shows the Sierra Mojada project as a robust, long life, low cost mining operation that will put it within the top quartile of global silver producing mines. We are fortunate to have a near surface high grade zone which will act as our starter pit and is expected to initially produce an average of 7 million ounces per year allowing for a fast payback on initial capital expenditures. It is also important to remember the significant upside on this project. A mineralized “lower” grade halo surrounds the core of the ore body that may be mined and could be brought into a pit at a time in which we anticipate will be a higher metal price environment. This combined with obvious extensions of mineralization to the east, west and north coupled with the numerous regional showings suggest Sierra Mojada is part of a much larger mineralizing system.

Hävstången mot silver gick jag igenom i förra inlägget, ca 5x mot silverpriset (i värdeökning av NPV). Politisk risk? Mexico har länge visat sig vara ett land där mining bolag kan verka och ta sig igenom tillståndsprocesser, risken får därför anses vara relativt låg.

Nr 3. Ocelot ägs av Atac Resources, ATC.v

Ett fynd som jag haft min ögon på sedan 2009. Kort sammanfattning, orkar ej översätta, copy paste:

 • Silver-lead-zinc discovery made by ATAC in 2009
 • Located 15 km northwest of the Tiger Deposit
 • Ocelot mineralization is at or near surface
 • Completed 4,918 m of diamond drilling in 24 holes
 • Potential for multiple deposits
 • Wind River Winter Trail passes within 1.5 km of the Ocelot discovery
 • Favourable coarse grained nature of mineralization
 • Potential tin and indium credits
 • OC-11-11 returned 37.91 m of 188.07 g/t silver, 8.69% lead and 6.06% zinc
 • Conducted induced polarization (IP), ground gravity, and airborne ZTEM/magnetic survey geophysical surveys in conjunction with soil sampling
 • Anomalous lead and zinc soil geochemistry extends the full 2 km length of the soil grid from Ocelot along the northwest oriented structural trend and remains open to extension to the northwest

Skärmavbild 2016-04-21 kl. 10.55.46

Borrresultaten likar de vi sett i Arizona Mining, hyffsat höga halter silver över långa längder, med väldigt höga halter basmetaller som kicker. Det hjälper att sänka brytningskostnaderna för silver kraftigt. Jag har sällan sett såpass höga halter över så långa intercepts, men jag har inte koll på uppsidan här. Oavsett är det ett av få silverprojekt av den kalibern som går att investera i just nu. Politisk risk, låg, Yukon, intill Victoria Gold permittade Eagle projekt.

Slut.

Har jag missat något högkvalitativt silverprojekt? Om inte så är utbudet extremt dåligt, vilket i sin tur betyder att utbudet av bra silveraktier är väldigt begränsat = bra för de som äger dessa aktier.