goldscale

I väntan på att guldpriset rör sig mot högre nivåer kan det ju vara en god idé att titta på några producenter som faktiskt tjänar pengar även när guldet står i $1200. Man vet ju aldrig, det kanske dröjer innan guldet börjar röra på sig…

Nedan är tre bolag som dels alla är i produktion och tjänar bra med pengar även vid ett guldpris på $1200 per uns, dels alla återfinns i Afrika.

OBSERVERA dock att detta är en MYCKET snabb översikt och långt ifrån någon mer djuplodande genomgång. Det finns garanterat saker som jag har missat och du ska ALLTID vända på alla tänkbara stenar i allt som har med gruvor att göra innan du investerar en endaste krona!

Med det sagt så sätter vi väl igång!

Endeavour Mining (EDV.TO)
Börsvärde: ~ C$250M/U$200M@0,60 CAD
Guldreserver/resurser (P&P+M&I): ~7 Moz
Uppskattad produktion 2015: ~500 000 oz, fyra gruvor i fyra länder
Total kostnad (AISC) per oz 2015: $930-$980
Fritt kassaflöde 2015: ~$100 millar

Kommentar
Det på papperet kanske mest intressanta bolaget av alla. Det som drar ner är att de är ganska hårt belånade med runt $240M ($300M-$60M i kassan). Skulle guldpriset dyka rejält av någon anledning så kan de få problem. Om guldpriset å andra sidan håller sig där det är eller ännu hellre går upp lite så har de grym hävstång eftersom de har så stor produktion. Endeavour har ytterligare ett ess i rockärmen och det är gruvan Houndé som har alla tillstånd klara, kommer att producera 190 koz per år över minst 10 år med en AISC på $714 och en IRR på 31 % (efter skatt). De siktar på att ta den i produktion inom ett par år om allt går som det ska.

Semafo (SMF/SMF.TO)
Börsvärde: ~ C$1 050/U$870MM@3,60 CAD
Guldreserver/resurser (P&P+M&I): ~5 Moz
Uppskattad produktion 2015: ~250 000 oz, en gruva
Total kostnad (AISC) per oz 2015: $730
Fritt kassaflöde 2015: ~$100 millar

Kommentar
Semafo är väl lite grann av en Sverige-favorit eftersom det är noterat på Stockholmsbörsen. Annars har det också verksamhet i Afrika (Burkina Faso). Den kanske största fördelen med Semafo är att de har en väldigt låg total kostnad för att ta fram guldet – man siktar på runt $730 för 2015. Sedan är man också skuldfria med en kassa på runt $130M. Detta sammantaget innebär att Semafo är mer robusta och står emot ett eventuellt fallande guldpris bättre än Endeavour. Med det sagt så har Semafo också ett cirka fyra gånger så högt börsvärde som Endeavour.

Teranga Gold (TGZ.TO)
Börsvärde: ~ C$220M/U$180M @0,60 CAD
Guldreserver/resurser (P&P+M&I): ~6 Moz
Uppskattad produktion 2015: ~200 000 – 230 000 oz, en gruva
Total kostnad (AISC) per oz 2015: $900-$975
Fritt kassaflöde 2015: ~$50 millar

Kommentar
Ännu ett bolag som är skuldfritt och har en låg total kostnad för att producera guldet. Teranga ligger i samma kostnadsintervall som Endeavour men producerar ungefär hälften så mycket. De är å andra sidan skuldfria och snäppet billigare på börsen.

And the winner is…
…Endeavour Mining! Alla tre bolagen är billiga och tjänar bra med pengar vid dagens guldpris. Men det som sticker ut extra mycket är naturligtvis Endeavour. Med ett MCAP på drygt US$200M och ett fritt kassaflöde på runt US$100M så är bolaget extremt lågt värderat. Yes, risken är högre, men så är också potentialen. Skulle guldpriset börja dyka rejält så är det ju inte värre än att man säljer. För varje två dollar som guldpriset går upp så får Endeavour direkt 1 miljon USD ytterligare på sista raden. Det är få som matchar den siffran. Nuff said.