Under det senaste året har jag skrivit två mer ingående artiklar om vad jag ser som den viktigaste trenden just nu, slutfasen där storbankerna fråntas makten att skapa och allokera alla pengar i cirkulation, läs artiklarna här: Faktorn som kommer att förändra allt och här The biggest bubble ever, the money bubble [Part 1]

De handlar om bankernas förmåga att skapa pengar och därigenom förmågan att forma hela samhället, t.ex genom att blåsa upp enorma, onaturliga felinvesteringsbubblor i belopp som knappt går att greppa (quadrillions?), något vi idag kallar normalt och därför inte gör någon stor grej av. Så länge bankerna fortsätter att skjuta till mer hittepå-pengar ser allt bra ut, men den dag dessa pengamaskiner inte längre går på fullvarv kommer allt, hela samhället, att förändras, och inte till det bättre (för de flesta).

Trenden är nu att ett stort missnöje byggs upp, där allt fler ifrågasätter att privata företag som få hålla på med något som för alla andra är olagligt. Lösningen som föreslås är att stater ska ta över penningskapandet, dvs frånta storbankerna som idag använder monopolet att skapa pengar ur intet, förmågan att skapa pengar helt. Detta kommer inte vara så lätt som det kanske låter. Att frånta storbankernas ägare (troligtvis de rikaste personerna i världen) denna enorma makt kommer att vara som att ta godis från små barn, motstånd och volatilitet följer garanterat. Lägg därtill alla felinvesteringar och tillgångspriser som ska återgå till någon form av naturligt läge, it will not be nice…

Så slut på upprepningar, läs artikeln för mer förklaring. Det har hänt en del på denna front sedan jag skrev artikeln, så här kommer en liten uppdatering av läget. Trenden ser ut att ta ett nytt stort kliv. Frågan debatterades nyligen i Storbritanniens parlament, något som inte skett på ca 160 år. Men ännu mer intressant dök följande artiklar upp för några dagar sedan:

”Icelandic government suggests removing the power of commercial banks to create money and handing it to the central bank”

Läs hela artikeln i the Telegraph här. Inte nog med det, Grekland är inne på samma spår, även om det återstår att se de är seriösa:

“We are a Left-wing government. If we have to choose between a default to the IMF or a default to our own people, it is a no-brainer,” said a senior official.

“We will shut down the banks and nationalise them, and then issue IOUs if we have to, and we all know what this means. What we will not do is become a protectorate of the EU,”

Läs mer om det i samma tidning här. Trenden accelererar, vi har nu regeringar som öppet vill ta över skapandet av pengar. På bara ett år har detta skett, hur ser det ut om ytterligare ett år? Eller om fem år? Hur går man lämpligen till väga för att skydda sig mot kommande förändring? Lämpligen bör man sälja de tillgångar där mest köpkraft allokerats (t.ex fastigheter, statsobligationer, aktiemarknaden generellt, fiatvaluta m.m) och äga de tillgångar där minst allokerats (t.ex råvaror, framförallt ädelmetaller). De som tar till denna åtgärd kommer om denna trend fortsätter se köpkraft strömma mot dem i en skala aldrig tidigare skådad. Mer om det i en senare artikel, om intresse finns, nog med doom för idag.