LundinGold

Fruta del Norte (FDN) är ett guldprojekt som ligger i sydöstra delen av Ecuador i Sydamerika. Det upptäcktes av Aurelian Resources 2006 och Aurelians aktie gjorde sedan en sådan där resa som bara sker i Kanada. På bara några månader steg aktien från 60 cent till 40 dollar eller sisådär 65 gånger pengarna. 2008 köpte Kinross FDN för US$1.2 miljarder trots att Ecuador i samma veva frös all gruvverksamhet i landet i väntan på att man skulle ta fram ett nytt regelverk för gruvhantering. Efter ett antal års väntan och förhandlingar tröttande till sist Kinross och sålde i höstas FDN till Lundinarna för US$240 miljoner. Vid en första anblick kan man ju tycka att det är en enormt bra affär för Lundinarna och det är det kanske. Men man ska ha väldigt klart för sig att det här är ett projekt med skyhög risk även för att vara dem.

Problemet är inte fyndigheten i sig som är helt fantastisk och räknas som en av de bästa i hela världen. Drygt 7 Moz@9,5 g/t i indikerade resurser och ytterligare 2,5 Moz i antagna resurser får vilken geolog som helst att börja dansa på bardisken. Problemet är istället Ecuador som har gjort sig känt som allt annat än gruvvänligt. När man frös all gruvverksamhet 2008 innebar det att i princip alla investerare lämnade landet och direktinvesteringarna per capita sjönk till de lägsta i hela Sydamerika. Sedan hände ingenting under ett antal år och när den nya gruvlagen slutligen klubbades igenom 2013 innebar den bland annat en royalty på 8% och en riktad så kallad Windfall-skatt på 70%. Den senare ska inte träda i kraft innan ett gruvbolag har fått tillbaka allt investerat kapital, men dödar ändå större delen av alla incitament till att etablera sig i landet. Något som Kinross till sist insåg varför man skrev av sisådär US$720 millar och sålde gruvan till Lundinarna.

Det senaste budet när det gäller Windfall-skatten är att den inte ska börja gälla innan guldpriset når US$2200 och Ecuador pratar om ytterligare reformer för att underlätta för de som är beredda att investera i landet. Kanske, men vem förutom Lundinarna vågar tro på att det inte kommer att ändras när väl produktionsstart börjar närma sig? Det som talar för Lundinarna är naturligtvis deras historik av att lyckas med dokumenterat svåra projekt. Att legendariska gruvinvesterare som Ross Beaty har investerat i Ecuador stärker också förtroendet för att regeringen ska hålla vad de lovar. Det som talar emot är ett land med totalkvaddad historik när det gäller gruvor och en milt sagt opålitlig regering.

Fruta del Norte är ett projekt som, om det går vägen, kan bli en enormt lönsam gruva. För mig personligen är risken för hög och jag tycker också att det finns många andra intressanta guldprojekt med en lägre riskprofil. Det innebär dock inte att jag sågar den som investerar i Lundin Gold, för vem kan anklaga någon för att ta rygg på Lundinarna?