Någon som kommer ihåg Peak Oil? Det var ett begrepp som ursprungligen myntades av den amerikanske professorn M. King Hubbert som skapade en teori för att förutspå produktionsutvecklingen av olja inom ett specifikt område. Sedan vidareutvecklades teorin av andra till att gälla för hela världen. Ett antal “experter” med bl a den svenske fysikprofessorn Kjell Aleklett i spetsen skapade stora rubriker när de menade att vi hade nått produktionstoppen för olja och att civilisationen sakta men säkert var på väg mot en ny ekonomisk istid. Verkligheten blev ju som bekant en annan, stigande priser satte fart på både oljesand och skifferolja så just den diskussionen har för tillfället hamnat i skymundan.
Bland guldprofeterna hörs nu istället Peak Gold, det vill säga att guldproduktionen snart kommer att toppa, kanske redan i år. Det grundar sig på ett flertal faktorer.
- Man hittar mindre och mindre guld. Det här är naturligtvis problemet med stort P. Om man tittar på antalet nya fyndigheter så “peakade” dessa 1995 då man (beroende på vilken källa man använder) hittade mellan 150-200 Moz i nya fyndigheter, se nedanstående bild.

Som man ser på bilden så var det flera år runt 1995 där man hittade ganska mycket guld. Sedan minskade det under några år för att sedan öka igen runt 2005 (där man ändå var långt ifrån vad man hittade 1995). Mellan 1990-1999 så hittade man drygt 1000 miljoner nya oz. Mellan 2000-2009 drygt hälften av det. Ett tapp på knappa 500 miljoner oz där med andra ord.
Idag räknar man med att det tar ungefär 20 år från upptäckt till produktion vilket (väldigt) grovt räknat innebär att vi under året kommer att dra igång det vi hittade 1995. Vilket ju var toppåret för nya fyndigheter.
Det som också är intressant är att från 2010 och framåt så har man hittat väldigt lite guld (relativt sett) trots ett skenande guldpris och trots att bolagen satsat mer på prospektering än någonsin tidigare, se nedanstående bild.

Vad det kommer att innebära för guldpriset om man tittar lite längre framåt i tiden kan man bara spekulera i.
- Halterna på guldet har sjunkit konstant de senaste 10 åren…

- …vilket leder oss in på att det blir dyrare och dyrare att utvinna guldet. Lägre halter, ökade energikostnader, högre personalkostnader, fyndigheter som ligger djupare och mer svåråtkomligt till och så vidare gör att kostnaden för att utvinna guldet stiger.

- Det låga guldpriset gör dels att många bolag kör den bästa delen av sina fyndigheter vilket gör att resterande delar av fyndigheten kräver ännu högre priser på guld för att fungera ekonomiskt, dels att alla bolag drar ner på allt de kan inkluderat prospektering för att överleva överhuvudtaget.
Allt detta sammantaget gör att vi står inför en framtid med en produktion som inte går att ersätta eftersom det inte finns tillräckligt med fyndigheter att ersätta den med.
Peak Gold är här och att detta kommer att märkas på guldpriset råder det inget tvivel om. Det kan ta ett år, tre år eller fem år, men förr eller senare kommer världen inse att guldet, till skillnad från amerikanska dollar, är en ändlig resurs.
Väldigt intressant. Ytterligare en graf som är värd att ta en titt på, mängden konflikter mellan gruvor och lokalbefolkningar: https://dave1bs.files.wordpress.com/2014/09/goldminingc.png?w=700
Är kanske en av orsakerna till att det tar upp mot 20 år från discovery till produktion?
LikeLike
Goldcorp CEO Jeannes Sees “Peak Gold” in Sector This Year or Next
http://www.wsj.com/articles/goldcorp-ceo-jeannes-sees-peak-gold-in-sector-this-year-or-next-1410188689
LikeLike
Det verkar som det tar längre och längre tid. Det finns nog flera faktorer som har betydelse, varav det du pekar på säkert är en. Ett allmänt högre miljömedvetande både globalt och lokalt, en längre och mer komplicerad tillståndsprocess spelar säkert in också.
LikeLike
Kollar t.ex på Wildcat Silver, de sitter på en av de kanske bästa silvertillgångarna (sett till produktionskostnad per oz) i världen, de kan inte ens få tillstånd ATT BORRA, på sin mark. Hur troligt är det då att de någonsin kommer få tillstånd att bryta malm? Högre miljömedvetenhet som du säger, kommer vara en faktor som stryper tillgången på viktiga råvaror och det måste, förr eller senare resultera i mycket högre priser.
Vilket typ av bolag ska man satsa på? Är det en investeringsmöjlighet eller en fälla? Jag tänker att norra delen av Kanada där det inte är tätbefolkat kan de vara möjligt att få tillstånd. I Mexico verkar det också finnas möjligheter att få tillstånd, men det är ett minfält, saker å ting kan förändras snabbt och det är svårt att ha insikt.
LikeLike
Läste en analytiker som ansåg att VIT.V har stor nackdel i Eagels läge långt ifrån samhällen. Enligt Mej är det största tillgången efter fyndigheten själv.
LikeLike
Även i nordvästra Quebec Kanada är det vanskligt. GBB lämnade in sina tillståndsansökningar i Juni ifjol, visserligen har de fått 26 av 27 tillstånd (bla. IamGold har fått tillstånd att mala malm från Granada) men den slutgiltiga CofA saknas. Myndigheterna vill ha en rapport på att det inte blir för mycket vägrök från lastbilarna när de skeppar malm. Närmsta hus ligger 750m bort.
Jaja enligt CEO är detta inget ovanligt, Osisko gick igenom samma process. Detta är alltså i det legendariska Abitibi Greenstone belt där många guldgruvor huserar sedan decennier tebax.
LikeLike
Tänker att North Country Gold är det perfekta guldbolaget ur detta perspektiv, det finns ingen bebyggelse inom flera mil, de har noll holding cost på sina områden. Det betyder dock inte att det nödvändigtvis blir enkelt att ta sig igenom tillståndsprocesser, t.ex lyckades Newmont reta upp lokalbefolkningen i en gruva i Nunavut, var nog dock mer tätbefolkat där.
LikeLike
Områden där det redan finns etablerade gruvor underlättar säkert eller mitt ute i ingenstans där det inte påverkar någon (om det inte finns för höga naturvärden). Så fort det är för mycket folk för nära så är det alltid ett antal som gör motstånd. Mitt ute i öknen i Nevada är med andra ord säkert enklare än en gruva vid Vättern…
Men gruvbranschen har sig själv lite grann att skylla, det finns så många exempel på hur gamla gruvor bevisligen har förstört miljön där man inte har gjort iordning efter sig, dumpat giftigt gruvavfall eller där metaller har läckt och förgiftat grundvatten och/eller omliggande vattendrag och sjöar. Så man kan ju förstå problematiken.
LikeLike
Instämmer, de har sig själva att skylla. Wildcats motstånd, t.ex verkar härstamma från erfarenheter från tidigare open pit gruvor i Arizona som förstört stora naturområden och lämnat en öken bakom sig. Självklart vill människor i närområden inte se sånt hända. Men, hycklare som de är, så vill de fortsätta köpa sina elektronikprylar m.m som INNEHÅLLER just de metaller som gruvor producerar, det är ok så länge gruvan är en lång bit från konsumenten.
LikeLike
http://www.maxkeiser.com/2015/03/peak-gold-in-2015-goldman-sachs-research-warns-of-peak-gold-production/
Goldman warns that peak gold may happen in 2015
New report says there are only “20 years of known mineable reserves of gold”
Discoveries of new sources of gold production peaked in 1995 despite major bull market
Production lags new finds in 20 year cycle – Indicates 2015 may be year of peak gold production
Production in major gold mining countries has dropped in recent years
This will provide support and should lead to higher prices in long term
LikeLike
Platinum är det som man ska satsa på….det är en ädelmetall men till skillnad mot guldet kan den användas i industrin också,,,det kostar betydligt mer att ta upp platinum, sydfarika/ryssland har 95% av marknaden, det finns 100 ggr mindre platina än guld i världen OCH DEN ÄR BILLIGARE än guldet,,,självklart ska man ha lite guld också för kollaps i valutasystemet
LikeLike