Santa Fe

Den främsta anledningen till att jag gillar Victoria Gold såpass mycket, Santa Fe, ett projekt som bolaget i det tysta håller i sin portfölj och tagit 100 procent ägande i sedan 2012. De tog in Santa Fe i sin portfölj genom uppköpet av Gateway Gold 2009 och 25 maj 2012 fick de 100% ägande efter en deal med Barrick som var tidigare delägare. De valde att sälja av resten av projekten från Gateway transaktionen i syfte att få in pengar.

Santa Fe har visat på bland de mest imponerande borrhålen vi sett senaste tio åren. 2009 – 2010 släppte bolaget många resultat från borrningar vid projektet och träff efter träff var i världsklass:

 

[small_divider]

 

 

[small_divider]

 

Det är märkliga krafter som ligger bakom bolagets beslut, efter det kanske mest imponerande hålet ovan, 3.94 g/t over 157 m slutade de att borra helt och hållet, när de ist rent logiskt borde borrat skiten ur projektet. 157 m med nästan 4 g/t, bättre än så blir det inte.

Internally, in terms of management we feel that the potential of Santa Fe is to double the companys entire mineral inventory , on one property alone. – Chad Williams

 

I en intervju från juni 2010 (lyssna här) sa Chad Williams, bolagets dåvarande VD att Victoria Golds ledning tror att Santa Fe kommer dubbla bolagets totala tillgångar och att de ska spendera upp mot $4 miljoner på exploration där, något som aldrig hände, istället fick Chad sparken Februari 2011 och sedan dess har vi knappt hört ett ord om projektet. Kanske var han inte lydig nog?

Vem tog det beslutet, om bolaget var så positiva till Santa Fe, som Chad bekräftar i intervjun, varför slutade de helt att utveckla projektet efter att ha borrat hål efter hål i världsklass. Enda logiska slutsatsen imo är att ledningens beslut är väldigt styrda från Victoria Golds största aktieägare som ville, av någon anledning se 100% satsning på Eagle. Men vi vet också att dessa aktörer vill ha kvar Santa Fe då de tagit 100% ägande, och expanderat landpositionen i det tysta. Troligen kommer bolaget starta igång projektet i framtiden och det är imo här blue sky potentialen ligger, dvs något att hålla koll på.